Studenttiden er for de fleste nordmenn den perioden i livet de har dårligst råd. Dyr husleie, lav studiestøtte og stipend kombinert med lite inntekt kan føre til harde kår. Her er våre 20 beste sparetips for deg som er student.
1. Spar i det små
Småsparing er ekstremt gunstig for studenten. Samle på kroner og ører, og legg inn «minisparing» på bankkortet ditt som trekkes hver gang du drar det.
2. Søk om studielån
Studielån er det mest gunstige lånet du kan ha. Enten du skal bruke det eller ikke, så bør du søke om det, og eventuelt sette det på høyrentekonto.
3. Bestå alle eksamener
Har du studielån og består alle eksamener, så omgjøres 40 prosent av lånet ditt til stipend. Med andre ord snakker vi gratis penger her.
4. Kjøp – ikke lei
Det koster å leie bolig i de fleste byer i Norge, og det å kjøpe (hvis man har mulighet) er absolutt å anbefale. I løpet av de 3-5 årene man studerer har man trolig tjent store summer.
5. Bo i kollektiv
Å bo alene er dyrt – å bo sammen med flere er ikke like dyrt. Hvis du ikke har noe imot å ha romkamerater så er det absolutt å anbefale at man bor kollektivt.
6. Bli vant til sykkelen
Sykling er noe enhver student bør bli vante med. Bil er dyrt, og buss koster også penger. Sykling er gratis, og er dessuten bra for helsa.
7. Ønsk deg ting du trenger
Til bursdager og jul bør du ønske deg ting du trenger, ikke ting du har lyst på. Kanskje er det penger som bør stå øverst på ønskelista.
8. Utnytt studenttilbudet
Studenter har egne organisasjoner som ofte arrangerer ulike happenings. Her får man gjerne billig mat og underholdning, fremfor å finne på ting på egen hånd som koster mer.
9. Spør alltid om student-pris
Uansett hva du gjør, så bør du spørre om studentpris. Det seg være en togreise, bowling, kino, bespisning på restaurant og så videre.
10. Spis med venner
Spiser man sammen, så blir det billigere for alle parter. Ha gjerne faste kvelder der dere lager mat sammen, og deler på regningen. Da kan man få billig middag.
11. Smør deg matpakke
Kantinene på norske skoler har ofte god mat, men det koster penger. Smører man matpakka selv hjemme så kan man spise lunsj til en brøkdel av prisen i kantina.
12. Få deg en deltidsjobb
En deltidsjobb er nødvendig for mange studenter. Ønsker du å ha litt ekstra penger til sparing, så er dette trolig et «must».
13. Planlegg ukens innkjøp
Ikke handle hver dag etter skoletid. Lag deg en matplan der du handler for hele uken. Du sparer mye penger på å gjøre dette, ettersom fristelsen for de fleste blir for stor når de går i butikkhyllene daglig.
14. Bruk kredittkort
Et kredittkort har mange fordeler (reiseforsikring, bonuser, rabatter og så videre) som en student kan dra stor nytte av. Utnytt disse rabattene til din fordel, men husk å følge med på betingelsene for kortet.
15. Kjøp pensumbøkene brukt
Selv om stadig flere bruker datamaskiner til å studere, så er bøker fortsatt flittig brukt av norske studenter. Kjøp disse bøkene brukt, og selg de videre til samme prisen når du er ferdig med de.
16. Spør om hjelp hjemmefra
Kanskje må man være ydmyk og spørre om hjelp fra foreldre – dersom man har mulighet til det. Enten i form av «sponsing» eller i form av et ekstra studielån som man kan betale tilbake når man kommer seg ut i full jobb.
17. Unngå hurtigmat/restaurantbesøk
Mat er en stor utgiftspost enten man er student eller jobber fulltid. Det koster å handle mat i butikken, men det koster ti ganger mer å kjøpe take away eller spise på restaurant. Dette er en nytelse de fleste studenter ikke bør ta seg råd til alt for ofte.
18. Studer på mindre steder
I de mindre byene er det meste billigere. Det gjelder alt fra husleie til alkohol på utesteder og så videre. Skal man studere i byer som Trondheim, Bergen eller Oslo, så må man regne med at det meste kommer til å koste mer.
19. Spar penger før studietiden
Før du blir student, så er det ekstremt gunstig å ha jobbet ett eller flere år og spart opp så mye penger man bare klarer. Denne bufferen kommer til å være ekstremt nyttig når du merker at stipendet kanskje ikke er like stort som du trodde.
20. Reduser forbruket
Og til sist er det enkleste tipset – at du selv må redusere forbruket. Som student har du ikke råd til alt det du kan gjøre dersom du jobber for fullt. Her må man kjøpe seg mindre og ta til takke med «dårligere standard» enn hvis man jobber. Slik er det bare!